PARTY FOR JOEY: A SWEET RELIEF TRIBUTE TO JOEY SPAMPINATO - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
 

Label: True North Records / Proper

 

 

De eerlijkheid gebiedt me om dit verhaal te beginnen met de bekentenis dat ik tot op heden nog niet gehoord had van Joey Spampinato, maar daar komt nu duidelijk verandering in door de release van het tribute-album “Party For Joey: A Sweet Relief Tribute To Joey Spampinato”. Deze inmiddels 72-jarige multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Cape Cod, Massachusetts lijdt namelijk sinds oktober 2015 aan een kwaadaardige kanker.

Hij was in 1965 samen met gitarist Steve Ferguson en pianist Terry Adams mede-oprichter, zanger en bassist bij de Amerikaanse rockgroep ‘NRBQ’. In 2008 richtte hij samen met zijn broer Johnny de rockformatie ‘The Spampinato Brothers’ op. In zijn lange loopbaan heeft hij ook veel sessiewerk verricht als bassist op albums van o.a. Eric Clapton, Bonnie Raitt en Keith Richards en enkele van zijn composities werden opgenomen door o.a. Bonnie Raitt, ‘Los Lobos’ en Dave Edmunds.

Het eerste huwelijk van Joey Spampinato kwam er met de in 2004 overleden countryzangeres Skeeter Davis, maar na de scheiding midden jaren ’90 stapte hij in een tweede huwelijksbootje met singer-songwriter en jazz- en poptrompettiste Kami Lyle die nu na zijn kankerdiagnose akkoord ging om dit tribute-album op te nemen en zo fondsen te genereren om de hoge behandelingskosten van Joey’s kanker te kunnen betalen.

Het was zijn producer Sheldon Gomberg die aan Joey en zijn vrouw voorstelde om deze plaat uit te brengen als onderdeel van het project ‘Sweet Relief’, een organisatie die financiële hulp biedt aan langdurig zieke muzikanten. Samen met zijn voormalige ‘NRBQ’-collega en gitarist Al Anderson werden een serie bekende muzikanten en groepen gecontacteerd met het verzoek om één van de door Joey Spampinato geschreven liedjes die ze eerder hadden opgenomen bij te dragen of voor het eerst op te nemen voor dit tribute-album.

Zo komt het dat we hier songs terugvinden die door bands als ‘Los Lobos’, ‘Deer Tick’, ‘She & Him’ en ‘The Minus 5’ en door soloartiesten als Bonnie Raitt, Buddy Miller & Jim Lauderdale, Steve Forbert, Ben Harper en Peter Case werden opgenomen. Hieronder geven we ter informatie het volledige lijstje van de veertien songs op deze voortreffelijke verzamelplaat mee en afsluiten willen we doen met de allerbeste wensen aan Joey Spampinato voor een spoedig herstel.

(valsam)

 

 

TRACKLIST:
1. Al Anderson – “You Can't Hide”
2. Los Lobos – “Every Boy, Every Girl”
3. Deer Tick – “That I Get Back Home”
4. Ben Harper with Keith Richards, Charlie Musselwhite, Benmont Tench, Don Was & Don Heffington – “Like A Locomotive”
5. Peter Case – “Don't Knock At My Door”
6. She & Him – “How Can I Make You Love Me”
7. The Minus 5 – “Don't She Look Good”
8. Steve Forbert – “Beverly”
9. Buddy Miller & Jim Lauderdale – “How Will I Know”
10. Bonnie Raitt & NRBQ – “Green Lights”
11. Robbie Fulks – “Chores”
12. Penn And Teller – “Plenty Of Somethin’”
13. The Nils & Chris Spedding – “That's Alright”
14. Kami Lyle With Joey – “First Crush”